10 Απριλίου 2020

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!


Κατασκευάζω και μαθαίνω παίζοντας !!!

1.      Βάλε τα «σποράκια» στη σειρά για να φτιάξεις τη διαδρομή!


Υλικά:
-φύλλα από χαρτί μεγέθους Α3 ή πολύχρωμα χαρτόνια
-μαρκαδόροι
-εικόνες με φιγούρες που αρέσουν στα παιδιά (μπορεί να είναι οχήματα, όπως στην παρακάνω  εικόνα, ζωάκια, έντομα, κ.α.)
-υγρή κόλλα
-διάφορα όσπρια ή σπόροι καλαμποκιού

Εκτέλεση:
- Ζωγραφίζουμε με τους μαρκαδόρους στο χαρτί ή στο χαρτόνι διάφορα είδη γραμμών (ευθεία, καμπύλη, κυματοειδής, τεθλασμένη, τετραγωνισμένη, κ.α.) σε οριζόντια διάταξη προς το φύλλο και την μία κάτω από την άλλη.
- Κολλάμε, αφού έχουμε κόψει, τις εικόνες που επιλέξαμε μαζί με τα παιδιά στην αριστερή πλευρά του χαρτιού ή του χαρτονιού και στην αρχή των γραμμών. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε διαδρομές στο χαρτί.
- Βάζουμε κόλλα πάνω σε όλη τη διαδρομή των γραμμών.
- Δίνουμε στα παιδιά τα όσπρια και τους ζητάμε να τα κολλήσουν πάνω στις γραμμές προκειμένου να δημιουργήσουν διαδρομές.
- Δεν ξεχνάμε να επισημάνουμε ότι οι διαδρομές θα πρέπει να ξεκινούν από το αριστερό μέρος του χαρτιού, όπου βρίσκονται οι εικόνες και να κατευθύνονται προς το δεξιό μέρος.


2.      Τοποθέτησε με βάση το χρώμα!




Υλικά:
-άδειο κουτί από καφέ ή ρολό από χαρτί κουζίνας ή σφουγγάρι μπάνιου
-πολύχρωμα ξυλάκια/ γλωσσο- πίεστρα ή καλαμάκια
-μαρκαδόροι ή νερομπογιές
-ψαλίδι ή κοπίδι

Εκτέλεση:
-Στην κορυφή του κουτιού από καφέ, γύρω από το ρολό χαρτιού κουζίνας και πάνω στο σφουγγάρι μπάνιου δημιουργούμε τρύπες/ εσοχές με το κοπίδι ή το ψαλίδι.
-Βάφουμε με τους μαρκαδόρους ή τις νερομπογιές το περίγραμμα των τρυπών/ εσοχών με διάφορα χρώματα. Στην περίπτωση του σφουγγαριού μπάνιου τοποθετούμε στις τρύπες/ εσοχές ξυλάκια για σουβλάκι που μπορεί να έχουμε χρωματίσει.
-Δίνουμε στα παιδιά τα χρωματιστά ξυλάκια ή καλαμάκια και τους ζητάμε να τα τοποθετήσουν ανάλογα με το εκάστοτε χρώμα τους στην ίδια χρωματικά τρύπα/ εσοχή ή στο αντίστοιχο ξυλάκι από σουβλάκι.

3.      Βρες τη διαδρομή και μέτρησε!


Υλικά:
-χαρτί μεγέθους Α3 ή χαρτόνι
-5 ρολά από χαρτί υγείας
-μαρκαδόροι
-νερομπογιές
-κόλλα
-1 κορδόνι ή ένα μακρύ κομμάτι κορδέλας

Εκτέλεση:
-Αφού βάψουμε με τα παιδιά τα ρολά από χαρτί υγείας με τις νερομπογιές σε διάφορα χρώματα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα κόβουμε στη μέση έτσι ώστε να έχουμε στη διάθεση μας 10 κομμάτια από ρολό χαρτί υγείας.
-Παίρνουμε το χαρτόνι και γράφουμε με τους μαρκαδόρους τους αριθμούς από  το 1-10 διάσπαρτα στο φύλλο και ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω.
-Κολλάμε τα κομμάτια από τα ρολά δίπλα σε κάθε αριθμό.
-Δίνουμε στα παιδιά το κορδόνι ή το κομμάτι κορδέλας και τους ζητάμε να το περάσουν από τα ρολά ξεκινώντας από το μικρότερο αριθμό, δηλαδή το 1 και καταλήγοντας στο μεγαλύτερο το 10.
-Καλούμε τα παιδιά να ακολουθήσουν τη σωστή σειρά των αριθμών, καθώς και να απαριθμούν δυνατά ταυτόχρονα με την εκτέλεση.


4.      Βάλε τόσα, όσα χρειάζεται!



Υλικά:
-χαρτόνι ή μέρος κουτιού από χαρτόκουτα
-πλαστικά ποτηράκια ή κίτρινη και πράσινη πλαστελίνη
-χρωματιστά πομ-πον ή σπόροι από καλαμπόκια
-μαρκαδόροι

Εκτέλεση:
-Χρησιμοποιούμε το χαρτόνι όπως είναι ή του δίνουμε σχήμα κάποιας φιγούρας (στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι χταπόδι) για να κολλήσουμε πάνω τα πλαστικά ποτήρια.
-Πάνω στα πλαστικά ποτήρια γράφουμε με τους μαρκαδόρους αριθμούς (στο χταπόδι για παράδειγμα από το 1-8 όσα τα πόδια του) και μπορούμε να ζωγραφίσουμε βοηθητικά για τα παιδιά τόσες κουκίδες όσες ο αριθμός που αναγράφεται.
-Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε το κομμάτι από χαρτόκουτα, όπου προσαρτούμε πάνω σε σχήμα καλαμποκιού τις πλαστελίνες προκειμένου να δημιουργήσουμε δικά μας καλαμπόκια.
-Δίπλα από κάθε καλαμπόκι γράφουμε τον  αριθμό των σπόρων που επιθυμούμε να τοποθετήσει το παιδί σε αυτό. Αυτή η δραστηριότητα ενδείκνυται κυρίως για αριθμούς μεγαλύτερους της δεκάδας.
-Ζητάμε από τα παιδιά να τοποθετήσουν στα ποτηράκια ή στα καλαμπόκια όσα πομ-πον ή σπόρους χρειάζεται προκειμένου να συμπληρώσουν τον αριθμό που αναγράφεται κάθε φορά πάνω στο ποτήρι ή δίπλα από το καλαμπόκι.

5.      Πασχαλινοί «αυγο- λαγοί»!



Υλικά:
-άσπρα, κόκκινα ή χρωματιστά αυγά
-χαρτόνια, τσόχες ή κομμάτια από ύφασμα διαφόρων χρωμάτων
-μαρκαδόροι
-κόλλα

Εκτέλεση:
-Σε λευκά ή βαμμένα αυγά ζωγραφίζουμε με τους μαρκαδόρους το πρόσωπο των λαγών (μάτια, μύτη, στόμα, …).
-Με τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε στη διάθεση μας φτιάχνουμε τα αυτάκια τους και τα κολλάμε στην κορυφή των αυγών.
-ΤΑ «ΑΥΓΟ-ΛΑΓΟΥΔΑΚΙΑ» ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ!


Στην παρακάτω εικόνα θα βρείτε επιπρόσθετες προτάσεις για το πώς μπορείτε να δώσετε στα πασχαλινά σας αυγά διάφορες μορφές, χρησιμοποιώντας υλικά που ίσως υπάρχουν στο σπίτι σας!




ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ 
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΥΛΟΓΙΑ!!!                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου