31 Μαρτίου 2020

Φύλλα εργασίας για τον μήνα Απρίλιο

Παρακάτω θα βρείτε κάποια φύλλα εργασίας για τον μήνα Απρίλιο, τα οποία μπορείτε να τα εκτυπώσετε και να τα δώσετε στα παιδιά να ασχοληθούν.



Παροιμίες για τον Απρίλιο

Παροιμίες για τον Απρίλιο


v    Αν βρέξει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα τότε τ' αμπελοχώραφα χαίρονται τα καημένα.

v  Αν βρέξει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε εκείνον τον ζευγά που 'χει στη γη σπαρμένα.


v  Αν κάνει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα, χαρά στονε τον γεωργό που ‘χει πολλά σπαρμένα.

v  Αν κάνει ο Μάρτης τρία νερά κι ο Απρίλης άλλα δύο, να δεις του Μάρτη τα κουκιά, τ' Απρίλη τα σιταράκια, να δεις το γέρο- Κρίθαρο πώς τρέφει τη μουστάκα.

v  Απρίλης έχει τα χάδια κι ο Μάρτης τα δαυλιά.

v  Απρίλης φέρνει την δροσιά, φέρνει και τα λουλούδια.

v  Απρίλης - Πασχαλιά, χελιδόνια, φως, χαρά

v  Απρίλης με τα λούλουδα και τα τρανά τα ψέματα.

v  Ένας κούκος δε φέρνει την Άνοιξη.

v  Ήρθ’ ο Απρίλης με χαρά, με τα κόκκινα τ’ αυγά.

v  Ο Απρίλης έχει τ' όνομα κι ο Μάης τα λουλούδια.

v  Ο Απρίλης με τα λούλουδα κι ο Μάης με τα ρόδα.

v  Ο Απρίλης έχει τη δροσιά κι ο Μάης τα κεράσια.

v  Το νερό του Απριλιού, είναι πλούτος του κόσμου.

v  Τον Απρίλη και το Μάη κατά τόπους τα νερά.

v  Του Απρίλη η βροχή, κάθε σταγόνα και φλουρί.


Δημιουργικό παιχνίδι στο σπίτι

Στον παρακάτω σύνδεσμο παρουσιάζεται μέσα από ένα βιντεάκι με ποίο τρόπο μπορούν τα παιδιά με  ρολό τουαλέτας και υλικά που έχουμε στο σπίτι να φτιάξουμε λαγουδάκια.
Είναι πολύ ευχάριστο για τα παιδιά να κάνουν χειροτεχνίες και να δημιουργήσουν διάφορα πράγματα με υλικά που έχουμε.

https://www.youtube.com/watch?v=QG4lFDrfKkA

30 Μαρτίου 2020

ΑΠΟΡΙΕΣ---ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ---ΣΧΟΛΙΑ

ΑΓΑΠΗΤΟΙ  ΓΟΝΕΙΣ  ΚΑΙ  ΜΑΘΗΤΕΣ  ΜΑΣ!!!
Η  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ  ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ,  ΕΙΝΑΙ  ΜΙΑ   ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΤΩΝ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  ΤΟΥ  ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ  ΒΑΓΙΩΝ  ΚΑΙ  ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ  ΣΕ  ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ--ΠΙΛΟΤΙΚΟ  ΣΤΑΔΙΟ.
ΘΑ  ΘΕΛΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ  ΝΑ  ΣΥΜΒΑΛΛΕΤΕ  ΚΙ  ΕΣΕΙΣ  ΣΤΗ  ΒΕΛΤΙΩΣΗ  ΚΑΙ  ΕΞΕΛΙΞΗ  ΤΟΥ  ΜΕ  ΔΥΟ  ΤΡΟΠΟΥΣ:
A.   ΘΑ  ΘΕΛΑΜΕ  ΝΑ  ΤΟ  ΔΙΑΔΩΣΕΤΕ  ΣΤΗ  ΣΧΟΛΙΚΗ  ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ  ΤΟΥ  ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ,  ΑΝ  ΚΑΙ  ΟΛΟΙ  ΟΙ  ΓΟΝΕΙΣ  ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ  ΕΙΤΕ  ΜΕ  E-MAIL  ΕΊΤΕ  ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ, (ΩΣΤΟΣΟ  ΙΣΩΣ  ΥΠΑΡΧΟΥΝ  ΚΑΙ  ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ,  ΠΟΥ  ΔΕΝ  ΕΛΑΒΑΝ  ΤΟ  E-MAIL,  ΛΟΓΩ  ΛΑΘΟΥΣ  ΚΑΤΑ  ΤΗΝ  ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ  ΤΟΥ)  KAI
B. ΘΑ  ΘΕΛΑΜΕ  ΝΑ  ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΤΕ  ΤΥΧΟΝ  ΑΠΟΡΙΕΣ,  ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ  ΚΑΤΑ  ΤΗ  ΧΡΗΣΗ  ΤΟΥ,  ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ,  ΣΧΟΛΙΑ,  ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ  ΝΑ  ΕΙΝΑΙ  ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΚΙ  ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΙΤΙΚΗ  Η  ΧΡΗΣΗ  ΤΟΥ, ΑΝΑΜΕΣΑ  ΣΤΟΥΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ---ΓΟΝΕΙΣ---ΜΑΘΗΤΕΣ.
ΓΙΑ  ΤΟ  ΛΟΓΟ  ΑΥΤΟ, ΥΠΑΡΧΕΙ  ΦΟΡΜΑ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ,  ΤΗΝ  ΟΠΟΙΑ  ΜΠΟΡΕΙΤΕ  ΝΑ  ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΕ  ΜΕ  ΤΑ  ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΣΑΣ ( ΤΟ  ΟΝΟΜΑ  ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ  ΣΑΣ)  ΚΑΙ  ΝΑ  ΤΗΝ  ΑΠΟΣΤΕΛΛΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ  ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ!!!!!!!!!!!!

ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ


ΓΙΑΤΙ  ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ  ΣΤΑ  ΠΑΙΔΙΑ  ΜΑΣ?


Όλοι γνωρίζουμε ότι το να διαβάζουμε στα παιδιά μας είναι πολύ σημαντικό. Είναι σχεδόν απαραίτητο αν θέλουμε να μεγαλώσουμε παιδιά που με τη σειρά τους θα γίνουν καλοί και ποιοτικοί αναγνώστες και θα αγαπήσουν το βιβλίο και την ψυχαγωγία που μπορεί να τους προσφέρει. Πιο συγκεκριμένα το συστηματικό διάβασμα στα παιδιά μπορεί να τα βοηθήσει να:

1.Κατανοήσουν τα συναισθήματά τους

Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να μάθει να αναγνωρίζει αλλά και να εκφράζει τα συναισθήματά του. Πολλές φορές τα μικρά παιδιά καταπιέζουν τα συναισθήματά τους ειδικά τα αρνητικά, γιατί φοβούνται να μην γίνουν δυσάρεστα προς τους ενήλικες. Μέσα από κατάλληλες ιστορίες και παραμύθια τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται τα συναισθήματά τους. Όταν τους διαβάζουμε ιστορίες με ήρωες που νιώθουν παρόμοια με τα δικά τους συναισθήματα κατανοούν ότι το να αισθάνονται με αυτόν τον τρόπο, είναι φυσικό και αποδεκτό. 

2.Αναπτύξουν την φαντασία τους

Όταν διαβάζουμε στα μικρά παιδιά τα βοηθάμε να αναπτύξουν τη φαντασία τους. Η φαντασία θα βοηθήσει τα παιδιά στο παιχνίδι τους που είναι –ή πρέπει να είναι - η σημαντικότερη ασχολία τους, στις μικρές ηλικίες. Τα περισσότερα μικρά παιδιά άλλωστε, έχουν ήδη ανεπτυγμένη φαντασία, το διάβασμα θα τα βοηθήσει να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Τα παιδιά χρησιμοποιούν τις ιστορίες και τους ήρωές τους στο παιχνίδι ρόλων, που είναι ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια της προσχολικής ηλικίας.

 3.Αγαπήσουν το διάβασμα

Τα παιδιά που τους διαβάζουν έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αγαπήσουν το διάβασμα και αυτό είναι πραγματικά ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας. Μεγαλώνοντας θα θέλουν να χαθούν στις σελίδες ενός καλού βιβλίου και θα απολαμβάνουν το διάβασμα όλο και περισσότερο. Αυτό όμως είναι μια συνήθεια που μαθαίνεται από νωρίς και η αξία της είναι ανεκτίμητη, καθώς το παιδί ανακαλεί την ευχαρίστηση που ένιωθε μικρό, όταν δεν ήξερε να διαβάζει και ο γονιός του διάβαζε ιστορίες.

 4.Μάθουν να επιλύουν προβλήματα 

Αντιγράφοντας πολλές φορές τις ενέργειες ενός ήρωα βοηθάει το παιδί να μάθει το πώς να επιλύει προβλήματα με δημιουργικό τρόπο. Τα μικρά παιδιά γνωρίζουν τον κόσμο γύρω τους κάθε στιγμή και είναι σημαντικό να μάθουν ότι κάθε πράξη έχει συνέπειες. Ακούγοντας ιστορίες μαθαίνουν από τα σωστά και τα λάθη των ηρώων χωρίς να χρειάζεται να κάνουν δοκιμή τα ίδια, με δυσάρεστες πολλές φορές συνέπειες. Έτσι όταν το παιδί θα έρθει αντιμέτωπο με μια κατάσταση που δεν του είναι οικεία την έχει ακούσει όμως σε κάποια ιστορία θα γνωρίζει εξαρχής τις επιλογές που έχει για να την αντιμετωπίσει. 


5.Μάθουν να διαβάζουν ευκολότερα και ίσως γρηγορότερα

Τα παιδιά που τους διαβάζουν συνέχεια οι γονείς τους βιβλία, συνήθως μαθαίνουν να διαβάζουν γρηγορότερα σε σχέση με τους συνομήλικούς τους. Όσο περισσότερο τους διαβάζουμε τόσο πλουσιότερο λεξιλόγιο θα αναπτύξουν. Επίσης, θα γνωρίζουν από νωρίς τα βασικά όπως: τη φορά των λέξεων, πως γυρίζουμε μια σελίδα (από πού προς τα πού), ότι διαβάζουμε από πάνω προς τα κάτω κλπ. Ας μην ξεχνάμε και την οικειότητα που θα αποκτήσουν με τα γράμματα και τις φωνούλες που αυτά βγάζουν.   Τα παιδιά που τους διαβάζουν συνέχεια οι γονείς τους βιβλία, συνήθως μαθαίνουν να διαβάζουν γρηγορότερα σε σχέση με τους συνομήλικούς τους. Όσο περισσότερο τους διαβάζουμε τόσο πλουσιότερο λεξιλόγιο θα αναπτύξουν. Επίσης, θα γνωρίζουν από νωρίς τα βασικά όπως: τη φορά των λέξεων, πως γυρίζουμε μια σελίδα (από πού προς τα πού), ότι διαβάζουμε από πάνω προς τα κάτω κλπ. Ας μην ξεχνάμε και την οικειότητα που θα αποκτήσουν με τα γράμματα και τις φωνούλες που αυτά βγάζουν
                                                                             
6.Περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί μας

Η ώρα του διαβάσματος είναι μια ώρα ευχάριστη όχι μόνο για τα παιδιά μας αλλά και για εμάς. Είναι η ώρα που μπορούμε να περάσουμε ήσυχα με τα παιδιά μας, να τα χαϊδέψουμε, να πούμε τα «δικά» μας. Μπορούμε αν θέλουμε να δώσουμε και όνομα σε αυτήν την ασχολία μας. Μπορούμε να την πούμε «Εγώ  κι  εσύ  μαζί», «Ήρθε η ώρα του βιβλίου μας», «Η ώρα της αγκαλιάς» κ.λ.π. 

7.Να  μας  γνωστοποιήσουν  έμμεσα, τα ενδιαφέροντά τους      

Διαβάζοντας στα παιδιά μας, μας βοηθάει να γνωρίσουμε τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις τους. Αφήνουμε  τα  παιδιά  να  επιλέγουν  βιβλία  και  ιστορίες,  σύμφωνα  με  το  δικό  τους  γούστο κι  ενδιαφέρον,  που ωστόσο  πρέπει να  ενδείκνυνται  για  την  ηλικία,  το  αναπτυξιακό  και γνωστικό  επίπεδό  τους. Όσο μεγαλώνουν τόσο πιο συγκεκριμένα θα γίνονται τα γούστα τους σχετικά με τα βιβλία και θα αρχίσουν να έχουν συγκεκριμένα αγαπημένα θέματα που θα επιθυμούν να αναφέρονται στα βιβλία που τους διαβάζουμε. Αν ένα μικρό παιδί για παράδειγμα ενδιαφέρεται  για  τους  δεινόσαυρους, είναι πιθανό να μας ζητάει να του διαβάσουμε βιβλία  σχετικά με τους  δεινόσαυρους, αν του  αρέσουν τα κάστρα,  ίσως  ζητάει  βιβλία  σχετικά  μ’ αυτό  το  θέμα  κλπ. Το διάβασμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να στηρίξουμε τα ενδιαφέροντα των παιδιών μας και να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν τις ανάλογες δεξιότητές.

 ΠΩΣ  ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ  ΣΤΑ  ΠΑΙΔΙΑ  ΜΑΣ?

                ΗΛΙΚΙΑ   4 - 5           
                      
Διαβάζουμε στα παιδιά μας συχνά. Όσο πιο συχνά διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά τόσο το καλύτερο. Σε αυτήν τη ηλικία μπορούν να θεμελιωθούν συνήθειες και  συμπεριφορές (περιβαλλοντική  συνείδηση,  κανόνες:---  υγιεινής,  καθαριότητας, σωστής  διατροφής, καλής  συμπεριφοράς----,  φιλοζωϊα  κ.λπ), που θα κρατήσουν μια ζωή…


1.Εκδηλώνουμε  τη  δική  μας  ευχαρίστηση

Δεν ξεχνάμε να επαναλαμβάνουμε στο παιδί μας πόσο πολύ μας αρέσει η ώρα που διαβάζουμε ένα βιβλίο μαζί. Είναι σημαντικό για παιδί να νιώθει ότι αυτή η ώρα που είναι αφιερωμένη σε αυτό και το διάβασμα είναι η αγαπημένη μας ώρα. 

2.Περιγράφουμε  τις  εικόνες

Βοηθάμε στην ανάπτυξη του λεξιλογίου του παιδιού, όταν περιγράφουμε τις εικόνες που βλέπουμε στο βιβλίο. Δε χρειάζεται πολλές φορές να διαβάσουμε το βιβλίο, αλλά αν το παιδί το επιθυμεί να περιγράψουμε μόνο τις εικόνες και γιατί όχι να φτιάξουμε μια δική μας ιστορία!


3. Δεν κουράζουμε  τα  παιδιά

Σταματάμε το διάβασμα μόλις αντιληφθούμε ότι το παιδί έχασε το ενδιαφέρον του ή κουράστηκε. Δεν έχει νόημα να συνεχίζουμε κάτι που δεν ικανοποιεί το ίδιο το παιδί. 

4.Χρωματίζουμε  τη  φωνή  μας

Πραγματικά η ιστορία μας μπορεί να ζωντανέψει αν χρωματίζουμε τη φωνή μας διαφορετικά για κάθε χαρακτήρα! Τα παιδιά λατρεύουν την ζωντανή διήγηση.

5.Κάνουμε  το  διάβασμα  ενδιαφέρον

Διαβάζουμε την ιστορία ενώ παράλληλα κάνουμε ερωτήσεις, παρατηρούμε τις εικόνες, συζητάμε με το παιδί, αλλάζουμε κομμάτια της ιστορίας.

6.Παρατηρούμε  τα  γράμματα  και  τις  λέξεις

Την ώρα του διαβάσματος μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε για να παρατηρούμε τα γράμματα και τις λέξεις. Βοηθάμε το παιδί να καταλάβει ότι διαβάζουμε από αριστερά προς τα δεξιά, από πάνω προς τα κάτω και ότι οι λέξεις χωρίζονται με κενά. Μπορούμε να αφήνουμε το παιδί να αναγνωρίζει κάποια γράμματα και να μαθαίνει καινούρια.

                               ΗΛΙΚΙΑ   5-6

Καιρός να παίξουμε με τις λέξεις, τους ήχους και τα γράμματα! Παίζοντας με τη γλώσσα θα βοηθήσουμε το παιδί μας σε αυτήν την ηλικία να «σπάσει» τον κώδικά της γλώσσας και να αρχίσει να διαβάζει. Σιγά – σιγά από αυτήν την ηλικία μπορεί το παιδί να προσπαθεί να αναγνωρίσει γράμματα ακόμη και κάποιες λέξεις. Η ώρα του διαβάσματος στο σπίτι είναι η πιο κατάλληλη για τέτοιες δραστηριότητες!

*Ενθαρρύνουμε  τον  προφορικό  λόγο

Ζητάμε από το παιδί να μας περιγράψει περιστατικά από το βιβλίο. Να χρησιμοποιήσει λέξεις που δηλώνουν χρονική ακολουθία (στην αρχή ,μετά, τέλος) και να φτιάξει προτάσεις. 

*Διαβάζουμε  ποιήματα,  γλωσσοδέτες,  παροιμίες,  αινίγματα

Τα παιχνίδια με τη γλώσσα είναι κάτι που ευχαριστεί πολύ τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία. Μπορούμε να διαβάζουμε βιβλία με ομοιοκαταληξίες, αλλά και προσπαθούμε να πούμε γλωσσοδέτες! Αυτό βοηθάει πολύ στη φωνολογική ενημερότητα των παιδιών και στην ευαισθητοποίησή τους απέναντι στους ήχους.

*Φαντασία  και  πραγματικότητα


Συσχετίζουμε αυτά που διαβάζουμε στα βιβλία με πραγματικά γεγονότα. Συγκρίνουμε και ξεχωρίζουμε το πραγματικό από το φανταστικό.

*Χρησιμοποιούμε  τ’  όνομά  τους  ως  εργαλείο

Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία είναι πολύ ευαίσθητα σχετικά με το όνομά τους και το συνδέον άμεσα με την ταυτότητά τους και το εγώ τους. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε το αρχικό πχ του ονόματός τους και να βρίσκουμε κι άλλες λέξεις που να αρχίζουν από το ίδιο γράμμα μέσα στο κείμενο. 

*Αφήνουμε  το  παιδί  να  γράψει,  ν’  αντιγράψει,  αν  θέλει.

Αν το παιδί εκδηλώσει την επιθυμία να αντιγράψει από το βιβλίο λέξεις ή φράσεις το αφήνουμε. 

*Παίζουμε  κουκλοθέατρο

Παίζουμε κουκλοθέατρο ή δραματοποιούμε τις ιστορίες που διαβάζουμε. Αρέσει πολύ στα παιδιά αυτής της ηλικίας και αναπτύσσει και άλλες δεξιότητές τους.

*Συσχετίζουμε  φωνούλες  ή  γράμματα

Την ώρα που διαβάζουμε ή και μετά μπορούμε να παίξουμε παιχνίδια με τις φωνούλες που βγάζουν τα γράμματα. Για παράδειγμα: «Το γράμμα που ψάχνω βγάζει τη φωνούλα οοοοοοο…..» και το παιδί ψάχνει να βρει το ο στο κείμενο.